Ons onderwijs

Onze school is de oefenplek voor later

Op De Tuimelaar werken we met ’thuisgroepen’ en ‘instructiegroepen’.
De thuisgroep is de basisgroep van een kind. Hierin zitten meerdere leeftijden bij elkaar. Kinderen kunnen van elkaar leren. Ieder kind is een keer de jongste, maar ook een keer de oudste van een groep. In de thuisgroep worden vakken gegeven zoals leefstijl, Engels, wereldoriëntatie, judo en gym.
Bij andere vakken, zoals rekenen en begrijpend lezen, werken we met instructiegroepen. De één heeft een intensievere uitleg nodig dan de ander. Het ene kind zal de rekenstof van een week sneller tot zich hebben genomen dan een ander kind. Voor begrijpend lezen kan het kind op een ander niveau werken, het niveau kan dus per vak verschillen.

We werken nauw samen met ouders/verzorgers en zorgpartners, zodat onze school voor alle leerlingen een oefenplek is voor het leven in de toekomst.

Dit zijn onze thuisgroepen:

  • Evenaar, Midden-Amerika en Zuid-Amerika voor kinderen van 4 – 6 jaar (leerjaar 1-3)
  • Noord-Amerika en Noordpool voor kinderen van 7 – 10 jaar (leerjaar 4-6)
  • Aruba en Curaçao voor kinderen van 11 – 12 jaar (leerjaar 7-8)
  • Oceanië voor kinderen van 4 – 12 jaar, die (vermoedelijk) hoogbegaafd zijn

Op de openbare school zijn we altijd op zoek naar verbinding. We leren kinderen nieuwsgierig te zijn naar elkaar. Daarom leven en leren we samen. Hoeveel we ook van elkaar verschillen, iedereen heeft recht op een gelijke behandeling, een gelijke stem en gelijke kansen. Er is ruimte voor ieders verhaal. Kinderen mogen ook hun stem laten horen en we leren ze zelfstandig en kritisch te deken. We staan open voor de wereld om ons heen en kiezen voor vrijheid, democratie en het gesprek over levensbeschouwing. Door met elkaar in gesprek te gaan, leren kinderen onderlinge verschillen te herkennen en te zoeken naar overeenkomsten. zo ontstaat saamhorigheid en respect. De verbinding geeft hen een stevig handvat voor hun toekomst!

We streven ernaar ’thuis nabij onderwijs’ aan te bieden. Alle kinderen, met of zonder beperking, kunnen op hun eigen niveau in hun eigen omgeving, vlakbij hun eigen vriendjes en vriendinnetjes, regulier basisonderwijs volgen. We gaan uit van de mogelijkheden van het kind, niet van de beperkingen, want alle kinderen zijn uniek en hebben hun eigen talenten!

Om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen, hanteren we verschillende benaderingen, waaronder het gebruik van moderne leermiddelen en lesmethoden, de inzet van gemotiveerd en deskundig personeel, zorgvuldige monitoring van de ontwikkeling van de kinderen, en voortdurende verbetering van ons onderwijsproces.
Door het werken in thuisgroepen ontstaat voor ons team co-teaching, medewerkers werken nauw samen en hebben samen hun blik op de leerling en op elkaar, hierdoor laten zij elkaar ook in kwaliteit groeien. Dat geeft een brede beoordeling vanuit verschillende oogpunten met als doel de leerling het onderwijs te bieden dat het beste aansluit bij zijn/haar ontwikkeling.

Onder de basisvakken verstaan we rekenen, taal en lezen. Deze vakken vormen de basis voor het leerproces van kinderen. Rekenen helpt bij kinderen essentiële wiskundige vaardigheden te ontwikkelen, terwijl taal en lezen hen in staat stellen effectief te communiceren en te begrijpen wat ze lezen. Lezen heeft dan ook een centrale plek in ons lesprogramma.
Samen leggen deze basisvakken de basis voor een breder begrip en de ontwikkeling van het eigen denken, de eigen vaardigheden, het leren organiseren, sturen en controleren.

Naast de basisvakken zoals lezen, taal en rekenen, bieden we ook kennis en inzicht in technologie, kunst, diverse culturen en geloofsovertuigingen, media, ICT en wereldoriëntatie. Wereldoriëntatie vormt het vertrekpunt. We werken met thema’s die ook in de andere vakken terugkomen. Vooral voor de bovenbouw betekent dit veel opzoekwerk op de computer; de kinderen kunnen werken met chromebooks. We stimuleren een onderzoekende houding.

Wij vinden het belangrijk om ruimte te geven aan het ontwikkelen en ontdekken van talenten. Voor kinderen uit leerjaar 5 – 8 is twee keer per jaar een periode met keuzevakken, zoals bijvoorbeeld iets creatiefs, technisch, sportiefs en nog veel meer. We houden een aantal keer per jaar een open podium en tot slot stralen alle kinderen op de eindmusical.

Naast het levensbeschouwelijk onderwijs, waarbij we in gesprek gaan over de vijf wereldgodsdiensten, bezoeken we diverse geloofshuizen. Op onze school krijgen de kinderen in leerjaar 6 en 7 les in Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO), protestants christelijk onderwijs (GVO) en islamitisch onderwijs (IVO). Eens per week komen drie vakleerkrachten lesgeven over verschillende levensbeschouwingen, opvattingen en actualiteiten. De diverse onderwerpen sluiten aan op de leef- en beleefwereld van uw kind en kunnen gaan over gevoelens, vriendschap, families, ruzies, gezond leven, natuur en de toekomst. Het idee achter deze carrousel is dat kinderen leren over hun eigen en elkaars achtergrond, begrip krijgen voor elkaars mening of achtergrond leren respecteren.

Door in de thuisgroepen te werken ontstaat een saamhorigheid tussen leerlingen van verschillende leeftijden. We stimuleren samenwerken en om voor elkaar te zorgen.

Wij geven lessen volgens de Move a-Head 1+1=3 methode. Alle leerlingen (leerjaar 1 – 8) gaan aan de slag met R-V-V: Respect, Vertrouwen en Veiligheid. We leren leerlingen vaardigheden voor: conflicthantering, samenwerking en een positief zelfbeeld. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de theorie die in de klas wordt gegeven, wordt geoefend en ervaren in de gymzaal door middel van judolessen en daarna zichtbaar wordt in het gedrag in de klas, op school en thuis.

Natuurlijk leggen we ook de aandacht op activiteiten die bijdragen aan de fysieke gezondheid, sociale interactie en motorische ontwikkeling van kinderen. Tijdens de gymles en andere spelmomenten leren kinderen teamwork, discipline en het belang van beweging. We zorgen bovendien voor leuke en actieve activiteiten om leren en plezier te combineren, wat de algehele groei en ontwikkeling van de leerlingen bevordert.

Wij zien graag dat leerlingen meer eigenaarschap krijgen bij hun eigen leerproces, dat ze weten aan welke doelen ze werken, dat ze zicht hebben op de doelen die ze de komende tijd moeten of willen behalen. De leerling houdt samen met de leerkracht zicht op het eigen leerproces. De leerling vertelt aan de ouders tijdens een rapportgesprek wat het de afgelopen periode geleerd heeft, wellicht met een eigen portfolio. Ieder kind werkt op zijn/haar eigen niveau en dat kan per vakgebied verschillen. De hoeveelheid instructie wordt door de leerkracht, samen met het kind, vastgesteld in een ontwikkelgesprek. Deze individuele ontwikkelgesprekken vinden vanaf leerjaar 4 iedere 4-6 weken plaats met de leerkracht van de thuisgroep.