Hoogbegaafdheid

Anders denken, anders leren

Het aanbieden van extra lesstof aan hoogbegaafden is niet voldoende, ze leren wezenlijk anders. Als deze leerlingen niet worden uitgedaagd, komen ze in de “hangmatstand”.
In onze hoogbegaafdengroep zorgen we dat ze worden uitgedaagd om hun tanden ergens in te zetten en leren ze wat ze kunnen doen als het opeens niet meer zomaar vanzelf gaat. Zo hopen we dat ze plezier krijgen in het leren en met recht kunnen zeggen dat ze trots zijn op bijvoorbeeld hun doorzettingsvermogen!

Alle leerlingen van 4 tot 12 jaar zitten in één thuisgroep, Oceanië, verdeeld over 2 lokalen zodat jongste en oudste kinderen zich even kunnen afzonderen. Kinderen gaan naar het voortgezet onderwijs als ze er klaar voor zijn, meestal is dat rond de 11-12 jaar.

In de HB-groep compacten we de reguliere leerstof. Hierdoor ontstaat tijd voor een verzwaard lesprogramma voor rekenen, taal en andere vaardigheden. Om het onderwijs goed bij hen aan te laten sluiten en ze kennis en ervaring op te laten doen waar ze behoefte aan hebben, wordt er veel gewerkt met projecten. Hiermee wordt niet alleen nieuwe kennis opgedaan, maar tevens een breed scala aan vaardigheden getraind die ook belangrijk zijn voor de middelbare school. Kortom: ze leren leren.

Er is veel aandacht voor reflectie op het eigen leerproces. Hierin ligt ook een kracht van de hoogbegaafden. Het leren met inzicht (Waarom leer ik dit? Hoe verhoudt dit zicht tot …?) zorgt ervoor dat het eigen leertraject goed kan worden overzien en geëvalueerd. Het geleerde kan zo ook toegepast worden op andere gebieden.

De praktijk leert dat de leerlingen zelf zien en benoemen welke leerstappen ze hebben gemaakt en welke stappen ze nog willen maken. Daarom wordt er gewerkt met persoonlijke leerdoelen. Dit eigenaarschap over het eigen leren sluit goed aan bij de autonomie die kenmerkend is voor hoogbegaafden.

Complexe opdrachten dagen de leerlingen uit om abstract te denken en gebruik te maken van hogere orde denkvaardigheden. Dit zijn vaardigheden als analyseren, evalueren en creëren. Er ontstaan wrijvingsmomenten waarbij niet alles lukt en doorzettingsvermogen nodig is. De voldoening van het voltooien van een taak die eerst niet lukte, is een belangrijk onderdeel van leren.


Een zijprofiel van een vrouw in een roodbruine coltrui en een witte tas. Ze kijkt op met haar ogen dicht.